Piątek, 14.12.2018, imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny

Lecytyna sojowa - zastosowanie w produkcji żywności i jej znaczenie dla organizmu

  • 24.07.2018, 16:00
  • Grupa Tipmedia
Lecytyna sojowa - zastosowanie w produkcji żywności i jej znaczenie dla organizmu
Lecytyna sojowa to grupa naturalnych związków chemicznych, a w szczególności fosfolipidów oraz steroli, pozyskiwania z soi. Jej występowanie w diecie przyczynia się m.in. do poprawy pamięci i lepszej pracy wątroby. Jest to zatem składnik korzystnie działający na organizm - ale pod warunkiem, że pochodzi ze sprawdzonego źródła.

Soja a lecytyna sojowa - różnice

Soja to roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji - tam spożywana jest od ponad 5 tysięcy lat. Jej nasiona zawierają mnóstwo składników odżywczych. Jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego dobrze zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Z soi pozyskuje się też lecytynę stosowaną przez producentów żywności. Lecytyny sojowe dla przemysłu spożywczego są pożądane, gdyż pozwalają poprawić jakość wyrobów i przedłużyć ich trwałość, a jednocześnie są korzystną dla zdrowia formą “ulepszaczy”, w przeciwieństwie do wielu innych składników. Przykładowo lecytyna sojowa zwiększa gładkość i aksamitność czekolady czy polepsza konsystencję ciasta. Lecytynę sojową znajdziemy też w innych wyrobach cukierniczych, pieczywie, margarynie, majonezie, makaronach czy produktach instant.

Lecytyna – najlepsza od sprawdzonego źródła

Zamienne stosowana jest lecytyna rzepakowa lub słonecznikowa - poza pochodzeniem nie ma między nimi istotnych różnic. W składzie gotowych produktów lecytyna oznaczana jest symbolem E322 i wcale nie należy jej unikać, a wręcz przeciwnie. Należy jednak zwrócić uwagę, że nie każda lecytyna jest wyhodowana w odpowiedni sposób. Aby zniwelować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, należy w produkcji żywności sięgać po lecytyny sojowe – oqema.pl - dystrybutor surowców chemicznych, spożywczych i kosmetycznych z wieloletnim doświadczeniem. W innym przypadku może u konsumentów dojść do nieprawidłowości, takich jak np. zanik łaknienia, dolegliwości pokarmowe, występowanie zmian skórnych - mogą to być konsekwencje spożywania produktów, które zawierają lecytynę sojową pochodzącą z upraw zanieczyszczonych rozmaitymi środkami chemicznymi.

Właściwości lecytyny sojowej

Lecytyna sojowa zawiera cholinę, czyli związek należący do grupy fosfolipidów, który jest składnikiem wszystkich błon komórkowych w organizmie. Cholina odgrywa ważną rolę w kształtowaniu układu nerwowego. Ma znaczenie dla dobrej pamięci i koncentracji. Ponadto, wraz z kwasem foliowym przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Uważa się, że lecytyna sojowa jest jednym z najlepszych źródeł choliny. Innym cennym związkiem zawartym w lecytynie sojowej jest inozotyl umożliwiający zwiększenie wrażliwości na serotoninę, przez co podobnie jak cholina również wpływa na wzrost sprawności umysłowej. Inozotyl też należy do składników błon komórek nerwowych. Lecytyna sojowa zalecana jest w stanach depresji. Poza tym, należy zadbać o jej występowanie w diecie przy neuropatii cukrzycowej, ponieważ w przebiegu tej choroby dochodzi do utraty funkcji nerwowych, a lecytyna poprawia przewodzenie sygnałów nerwowych. Może być stosowana pomocniczo w przebiegu chorób sercowo-naczyniowych, gdyż poprawia metabolizm cholesterolu.

Grupa Tipmedia
Podziel się: